Construim Spitale Noi și Spitale Moderne!
- Ceea ce în urmă cu câţiva ani părea imposibilul, într-un sistem medical neschimbat de mai bine de 30 de ani, administrația liberală a Iașului a demonstrat că poate livra infrastructură spitalicească nouă și de calitate pentru ieșeni!
Ce am făcut:
- Consiliul Județean Iași a finalizat lucrările de reabilitare și modernizare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași. Vorbim de o investiție la cel mai mare spital de copii din Moldova, unde sunt tratați 100 mii de copii din întreaga regiune de Nord Est. Pentru PNL Iași și administrația liberală a Consiliului Județean, prioritate a fost să oferim copiilor un mediu cât mai primitor pentru tratarea suferințelor și a cazurilor de urgență, să avem un spital nou, modern și cu toate condițiile și aparatura unui act medical de calitate.

- Tot la Spitalul de Urgență pentru Copii Sf. Maria suntem în proces de execuție cu o nouă unitate de primiri urgențe, cea mai mare și mai modernă din țară, având o valoare de peste 34 milioane lei.

- Primăria Municipiului Iași a finalizat proiectul de modernizare a secției A.T.I. și Blocului Operator pentru Transplant din cadrul Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, un obiectiv cu o valoare de peste 10 milioane lei.

- De asemenea, 10 milioane euro prin fonduri europene au fost investite în reparațiile la Secțiile de Recuperare Neurologică și Reumatologie I de la Spitalul de Recuperare, spital aflat în subordinea Primăriei Municipiului Iași.

Ce vom face în continuare:
- Începutul acestui an amarcat demararea primelor demersuri pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași. Lansat ca idee de ministrul liberal al Sănătății, Eugen Nicolăescu (detalii aici), pentru acest proiect, după 2020, guvernele liberale au făcut demersuri accelerate pentru a debloca această investiție strategică pentru Iași și întreaga Regiune de Nord Est. Autorizația de construcție a Spitalului Regional de Urgență a fost semnată iar achizițiile demarare, ceea ce înseamnă că unitatea medicală intră pe un drum fără întoarcere. Spitalul Regional de Urgenţă din Iași va avea 850 de paturi, heliport și spații speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților. Lucrările de construcție ar urma să înceapă anul acesta și estimăm că primii pacienți vor fi tratați acolo în anul 2027.

- Vom construi la Iași Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, în pofida oricăror piedici ar putea fi puse acestui obiectiv din rațiuni politice mărunte. Administrația liberală a Iașului făcut toate demersurile necesare iar pentru a identifica sursele de finanțare pentru acest proiect cu o valoare de 300 milioane euro iar Ministerul Sănătății, în proprietatea căruia se află actualul Institut de Boli Cardiovasculare Iași, trebuie să decidă cât mai repede calea pe care o urmează IRMC. Avem nevoie de această investiție deoarece există un singur institut în zona de Nord-Est și Sud-Est a României, ce are un număr de 130 de paturi, la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori ceea ce este total insufiecient.

- Administrația liberală a Consiliul Județean a obținut finanțare, prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, pentru Secția Pașcanu a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, proiect cu o valoare totală de peste 58 milioane lei.
- Vom continua să dotăm spitalele din subordinea Consiliului Județean Iași și Primăriei Municipiului Iași la standarde moderne. Am demonstrat deja că putem aduce aparatură de ultimă generație pentru laboratorului de radiochirurgie stereotactică la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași (4,2 milioane euro), pentru Secția de Terapie Intensivă nou-născuți a Maternității ”Elena Doamna” (9,6 milioane lei) sau dotarea Secției de Terapie Intensivă de la Maternitatea Cuza Vodă (4,9 milioane lei).
- Vom construi la Iași Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii care să asigure un tratament integrat al pacienților și să asigure un act medical acoperitor pentru un număr tot mai în creștere de persoane care suferă de boli respiratorii. Viitorul spital va avea o capacitate totală de 350 de paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi spitalizare de zi şi 20 de paturi pentru terapie intensivă. Valoarea estimată a contractului pentru proiectare şi execuţie este de 458.49 milioane de lei, fără TVA. El are menirea de a fi o clădire nouă pentru actualul Spital de Pneumoftiziologie din Iaşi care funcţionează în patru clădiri vechi, având un grad ridicat de uzură.

- Administrația liberală va realiza la Iași un Centru de Tratament al Infertilității, un proiect cu o valoare de peste 55 milioane lei. Acest spital, împreună cu Spitalul Integrat de Boli Respiratorii și Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară reprezintă investiții construite de la zero!
- Am sprijinit, și o vom face în continuare, Institutul Regional de Oncologie pentru a obține finanțarea pentru construirea la Iași a unui veritabil campus de specialitate care să cuprindă și un Centru de Protonoterapie!